logo realitycelder
Vráťme Štiavnici jej pôvodnú tvár a naše činy budú mať zmysel...

Dežo Hoffmann v knihe The Beatles Dobytie Ameriky, publikovanej v roku 1984 vo vydavateľstve Virgin Books, Londýn, píše:

   „Pracoval som ako tlačový fotograf, ktorý sa špecializoval na osobnosti šoubiznisu, keď som prvýkrát stretol The Beatles v roku 1962.

    Aj keď som mal naozaj vzrušujúci a bohatý život (cestoval som ako vojnový korešpondent v španielskej občianskej vojne, bojoval som v Československej armáde v II. svetovej vojne a pracoval som ako fotograf v London Palladium - divadlo, pozn. prekl.), keď mi skrížili cestu The Beatles, bol som nimi úplne uchvátený.

   Boli takí nepodobní typickým celebritám, s akými som bol zvyknutý pracovať. Mali nepopierateľnú hviezdnu kvalitu, ešte takú nepokazenú. Bolo to zábavné byť s nimi, boli úprimne spontánni, očarujúci, plní zábavného humoru a mladíckej energie. Keď som spoznal chlapcov lepšie, cítil som, že musím o nich vytvoriť úplne jedinečný vizuálny obraz. Nechcel som používať tie isté zábery a techniky ako ostatní fotografi; konvenčné štylizované fotografie by nepasovali The Beatles. Pokúšal som sa ich dostať do stimulujúcich situácií a prostredí, ktoré zvýraznia ich úžasné osobnosti.  Chcel som ich zobraziť spôsobom, ktorý im umožní byť samými sebou. Ako umelec som nemohol byť spokojný, pokiaľ som ich kúzlo nezachytil na film.


    Ľudia mi často hovoria, aké som mal veľké šťastie, že som bol pozvaný zúčastniť sa s The Beatles na tomto turné (turné Paríž - New York - Washington DC - Miami, od 14. 1. 1964, pozn. prekl.); v skutočnosti som však nemusel byť pozvaný. V tom čase som bol súčasťou tejto rodiny a predpokladalo sa, že pôjdem všade, kde išli aj chlapci. Ľudia sa ma tiež pýtajú, ako som sa mohol dostať až tak blízko k nim. Rád si myslím, že sme mali také dobré osobné vzťahy nie najmä preto, že rešpektovali moju prácu fotografa, ale že mi dôverovali ako osobe. Myslím si, že som tam bol iba preto, že som bol naozaj do nich zbláznený. A určite som tam nebol, aby som na nich zarobil peniaze; o peniaze nikdy nešlo. Musel som získať sponzorov a zabezpečiť si zálohy z rôznych novín a časopisov, aby som si zaplatil cestu. V skutočnosti, s The Beatles som veľmi prerobil na obchodoch s mojimi fotografiami, ktoré vtedy všetci veľa používali. Pravda je, že k The Beatles som cítil to, čo cítia milióny ich fanúšikov do súčasnosti.“
  

   Dežo Hoffmann, rodák z Banskej Štiavnice, patril k najuznávanejším fotografom šoubiznisu svojej doby. Fotografoval osobnosti ako Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Marilyn Monroe, Louis Armstrong, Sophia Loren, kapely The Cream, Pink Floyd, Rolling Stones, The Who, The Yardbirds, The Kinks, The Shadows, The Animals, spevákov Eltona Johna, Cliffa Richarda, Sandy Shaw, Jimiho Hendrixa, Toma Jonesa a ďalších. Do dejín fotografie sa zapísal ako fotograf The Beatles. Zaslúžil sa významnou mierou o účasť svetových hviezd na Bratislavskej lýre.
Dežo Hoffmann sa narodil 24. 5. 1912 v Banskej Štiavnici. Zomrel 26. 3. 1986 v Londýne.

Z anglického originálu preložil Patrik Palevič
 

 

© 2011 OZ FÓRUM STAREJ ŠTIAVNICE, Banská Štiavnica. Všetky práva vyhradené.