logo realitycelder
Vráťme Štiavnici jej pôvodnú tvár a naše činy budú mať zmysel...

Dežo Hoffmann

Dežo Hoffmann

Bol slovenský fotograf, medzinárodne uznávaným sa stal vďaka vynikajúcim snímkam osobností ako napríklad Charlie Chaplin, Marilyn Monroe,  Elton John, Bob Marley, Cliff Richard, Sophia Loren, Frank Sinatra, Louis Armstrong, či skupín  Rolling Stones, Beatles.
 

Dežo Hoffmann sa narodil 24. mája 1912 v Banskej Štiavnici v židovskej rodine, krátko po smrti otca sa ešte ako malý s mamou presťahoval do Žiliny, kde vyrastal, základnú vojenskú službu mal v Piešťanoch. Do Žiliny sa vrátil v roku 1930, kde sa vyučil za typografa a následne odišiel do Prahy, kde pracoval v divadle ako biletár a študoval žurnalistiku, o 2 roky neskôr sa stal členom štábu kameramana Otta Hellera vo filmových ateliéroch AB Studio na Barandove.

    V roku 1934 opustil Československo a absolvoval  stáž v Parížskej pobočke americkej spoločnosti 20th Century Fox, nasledujúci rok odišiel ako vojnový kameraman do Etiópie nakrúcať inváziu Mussoliniho. Žil tiež v Barcelone, kde nakrúcal a bol  počas španielskej občianskej vojny (1936)  aj bol vojnovým kameramanom. Oženil sa so španielkou, ktorá však o pár týždňov tragicky umrela na fronte. Dežo bol tiež  ťažko ranený  a na čas stratil pamäť, bol prevezený do internačného tábora v St. Cyprien na Francúzskych Pyrenejách. Nasledujúci rok ušiel do Anglicka, kde sa hneď po vojne natrvalo usadil, vstúpil do jednotiek Československej armády, neskôr prešiel ku Kráľovskému letectvu.

  Pred koncom 2. svetovej vojny sa oženil s Angličankou Lilly s ktorou mal 2 deti, dcéru Dolores a syna Davida, v Leicestri si otvoril vlastné nahrávacie a fotografické štúdio. Nakrútil prvý dokumentárny povojnový film o Juhoslávii. V roku 1949 sa presťahoval do Londýna, kde fotografoval pre tlač a otvoril si aj fotoateliér.

  Koncom päťdesiatych rokov začal spolupracovať s medzinárodnými periodikami Billboard a Cashbox, ale aj s denníkmi Daily Mirror a The News Chronicle. V roku 1962 sa mu otvorili dvere do showbiznisu - fotil  Beatles,  ale aj Rolling Stones, Cliffovi Richardovi a The Shadows vydával obrazové publikácie.  Bol prvý kto fotil Beatles v Livrepoole, a neskôr s nimi absolvoval  všetky európske koncertné turné. Bol neobyčajne srdečným a ústretovým  človekom.

V druhej polovici šesťdesiatych rokov spolupracoval aj  s Bratislavskou zlatou lýrou. Začiatkom osemdesiatych rokov odišiel do dôchodku. Dežo Hoffman zomrel 26. marca 1986 v Londýne.


© 2011 OZ FÓRUM STAREJ ŠTIAVNICE, Banská Štiavnica. Všetky práva vyhradené.